Вести

Мере за унапређење пољопривредне производње

     На конференцији за медије Општинског одбора Српске напредне странке Пећинци, одржаној у страначким просторијама у Пећинцима 5. јула, о мерама које пећиначка локална самоуправа примењује у оквиру подршке развоју пољопривреде говорили су одборници СНС у Скупштини општине Пећинци Милан Алексић и Милан Степановић, и секретар пећиначког Општинског одбора СНС Јелена Чубрилов.

     Како је истакао Милан Алексић, од доласка СНС на чело пећиначке локалне самоуправе, средства која се приливају у општински буџет од издавања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини поново се улажу у унапређење пољопривреде.

     „Сваке године значајна средства се улажу у уређење атарских путева и у одржавање каналске мреже у атарима свих 15 насеља наше општине. Поред тога, у сарадњи са Удружењем пољопривредних произвођача општине Пећинци, чији рад локална самоуправа и финансијски подржава, сваке године организујемо бесплатну анализу земљишта за регистрована пољопривредна газдинства, како бисмо нашим произвођачима омогућили да без додатних трошкова квалитетније прихрањују усеве и на тај начин повећају приносе“ – изјавио је Алексић и нагласио да је захваљујући подршци локалне самоуправе Удружење пољопривредника прошле године увело модеран СМС сервис, путем којег пољопривреднике благовремено обавештава о свим могућностима за остваривање права на подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње која обезбеђују Република и Покрајина.

     „Општинска Канцеларија за локални економски развој и Удружење пољопривредника пружају помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима у прикупљању документације неопходне за остваривање права на подстицаје“ – рекао је Алексић.

     Милан Степановић је подсетио да се сваке године у зимском периоду организују стручна предавања за пољопривреднике, као и бесплатни одласци на сајмове пољопривреде, све са циљем да се пољопривредним произвођачима са територије пећиначке општине омогући да прате најновије трендове у обради земљишта и примени средстава за заштиту биља, као и могућности за унапређење сточарске производње.