Вести

Направљени велики кораци ка унапређењу туризма

     Председник општине Пећинци мр Жељко Трбовић је на конферецији за медије, одржаној у просторијама Општинског одбора Српске напредне странке Пећинци 12. јула, подсетио да је туризам до доласка СНС-а на чело пећиначке локалне самоуправе био до те мере запостављен да у пећиначкој општини није ни постојала туристичка организација.

     „Иако дефинисан као један од стратешких праваца развоја наше општине, туризам је до пре неколико година био у потпуности занемарен, иако због изузетног културно-историјског наслеђа и великог природног богатства оличеног у Специјалном резервату природе Обедска бара, туризам представља изузетну развојну шансу“ – рекао је Трбовић и нагласио да је тек доласком Српске напредне странке на чело Општине Пећинци формирана Туристичку организација, као и да се тек тада почело са обновом културно-историјских споменика и промоцијом туристичких локалитета.

     „Од тада су направљени велики кораци ка унапређењу туризма. Захваљујући квалитетним пројектима, израђеним у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе из Сремске Митровице, као и подршци Владе Републике Србије и Покрајинске владе, успели смо да за само неколико година обновимо Етно кућу Путник у Купинову и Аксентијев кућерак у Огару – једну од најстаријих очуваних сеоских кућа у Срему, а у Доњем Товарнику је изграђена аутентична реплика Свињарске колебе која сведочи о традиционалном начину живота сремских свињара. Отворене су сувенирнице у Купинову и Доњем Товарнику, а туристичка понуда је обогаћена дечјим игралиштем у дворишту Аксентијевог кућерка у Огару и електричним минибусом у Купинову. Електрични минибус, који туристе превози на две линије по ободу Специјалног резервата природе Обедска бара, представља посебну атракцију и све више привлачи пажњу посетилаца“ – изјавио је председник Трбовић.

     Конференцији за медије присуствовали су и одборник у Скупштини општине Пећинци Милан Степановић и технички секретар пећиначког одбора Српске напредне странке Марија Драгосавац, а Степановић је нагласио и да обновљени туристички локалитети и Обедска бара, као и Српски музеј хлеба Јеремија, обједињени у Једнодневној туристичкој рути кроз општину Пећинци, из године у годину привлаче све више посетилаца, као и да се ова рута показала као изузетно интересантна за ђачке екскурзије.