Вести

Грађанима општине Пећинци 10 милиона динара бесповратних средстава за унапређење енергетске ефикасности

    Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић уручила је данас у Аранђеловцу уговоре представницима 151 локалне самоуправе, међу којима и Општини Пећинци, у оквиру националног програма унапређења енергетске ефикасности.

    Она је том приликом изјавила да ће у повећање енергетске ефикасности у домаћинствима бити уложене четири милијарде динара, од чега ће Министарство заједно са градовима и општинама обезбедити две милијарде за субвенције грађанима који се пријаве за учешће у програму.

    „Данас смо потписали уговоре са 151 општином и градом за унапређење енергетске ефикасности. Заједно смо, Министарство и локалне самоуправе, обезбедили две милијарде динара, односно заједно са грађанима четири милијарде динара, што ће омогућити да учествује 20.000 домаћинстава. Ово је велики пројекат и за локалне самоуправе и за државу и директна корист за грађане, јер ће омогућити да се смањи потрошња топлотне енергије, да рачуни буду нижи за 25 до 30 одсто. Реализацијом овог пројекат уштедеће се топлотна енергија која је једнака производњи градске топлане у Нишу. То је и огромна уштеда у еколошким трошковима и уједно значи здравију животну средину“ - рекла је Михајловићева.

    Она је нагласила да пројекат јесте велик и сложен, али да је успешан јер га спроводе заједно Влада, општине и градови и грађани.

    „Почели смо прошле године и питали смо се да ли ће све локалне самоуправе разумети идеју државе и потребе грађана и сви су показали да знају колико је пројекат важан за сваку кућу, сваки стан, за свако домаћинство. Ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Обезбедили смо у буџету Министарства само за ову намену 250 милиона евра, јер је унапређење енергетске ефикасности као да градимо нову електрану. Енергетска ефикасност је један од стубова енергетске безбедности, која је питање опстанка и развоја друштва и државе. Држава је обезбедила све што је потребно јер размишљамо стратешки, не само за данас, већ и за наредне деценије“ - поручила је она.

    У име Општине Пећинци уговор је потписао председник Синиша Ђокић, који је том приликом изјавио да ће захваљујући овом уговору у пећиначкој општини у енергетску санацију домаћинстава бити уложено 20 милиона динара.

    „По пет милиона ће издвојити Министарство и Општина Пећинци, а 10 милиона ће издвојити грађани. Захваљујући овом програму прошле године су у нашој општини 53 домаћинства добила бесповратна средства за енергетску санацију кућа и станова. У овом тренутку још увек је у току конкурс за уградњу соларних панела, а ускоро ће бити расписан и нови конкурс за енергетску санацију кућа и станова“ – рекао је Ђокић и додао да ће захваљујући програму унапређења енергетске ефикасности многе породице са територије пећиначке општине остварити квалитетније услове за живот у својим домовима и мање рачуне за утрошену енергију, а сви становници ће имати здравију животну средину.

Извор www.pecinci.org