Вести

Општини Пећинци додељено пет милиона за унапређење енергетске ефикасности

    Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић уручила је 25. јуна у Краљеву уговоре о додели средстава локалним самоуправама за повећање енергетске ефикасности, а међу 67 локалних самоуправа које су испуниле критеријуме била је и општина Пећинци у чије име је уговор потписао председник општине Синиша Ђокић.

    Министарка Михајловић је изјавила да је потписивање уговора о додели средстава локалним самоуправама почетак реализације националног циЉа смањења потрошње електричне и топлотне енергије.

    „Позив је трајао месец дана, а интересовање је било велико. Све критеријуме је испунило 67 локалних самоуправа, а до сада је опредеЉено милијарду динара. Ово је важан дан за све. За државу, градове и општине, али и за свакога од нас, за свако домаћинство, које ће моћи да замени столарију, изолацију, котлове за грејање“ - рекла је Михајловић.

    Општини Пећинци су додељена средства у износу од 5.000.000 динара, а председник пећиначке општине Синиша Ђокић је изјавио да ће Општина издвојити још толико из буџетских средстава за реализацију програма енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова на својој територији.

    „Овај програм суфинансирају Министарство рударства и енергетике, Општина Пећинци и грађани, тако да ће у унапређење енергетске ефикасности у нашој општини бити уложено укупно 20 милиона динара. То су значајна средства која ће у многоме унапредити енергетску ефикасност стамбених објеката наших грађана. Општина Пећинци је индустријски развијена средина и због тога је важно да сви заједно радимо на смањењу потрошње енергије, како бисмо паралелно са индустријским развојем успели да сачувамо и здраву животну средину“ – поручио је Ђокић.

    Министарка Михајловић је најавила да сада следе позиви за компаније и грађане.

    „Први јавни позив иде према компанијама које ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет. Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул. Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат. Све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани“ - истакла је она и додала да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као да и ће се вршити контрола процедура и радова.

Извор www.pecinci.org