Вести

Просперитет пећиначке општине загарантован је једино поновним избором Српске напредне странке

Грађанима на наредним локалним изборима преостаје да сами направе разлику између оних који су ометали рад локалне самоуправе, од оних који су се непрестано и у најтежим условима борили за њено успешно функционисање. Избором СНСа, грађани Пећиначке општине на наредним изборима ће указати поверење онима који отплаћују дугове, а не онима који су те дугове направили.  Доктор Дубравка Ковачевић Суботички прва на листи Српске напредне странке у општини каже да је међу приоритима које чланови будуће општинске власти постављају пред себе поред пољопривреде, индустрије, туризма и адекватна здравствена заштита.

-Инвестиције у насељима пећиначке општине предложене од стране месних заједница су уврштене у План јавних набавки  који је усвојен у јануару месецу. У решавање горућих проблема у насељима општине током ове године биће уложено око 300 милиона динара, што ће у значајној мери побољшати квалитет живота грађана.  Иако оптерећена блокадом рачуна због наслеђених дуговања, који су последица неодговорног понашања претходне владајуће гарнитуре, нова општинска власт коју предводи Српска напредна странка, успела је да за непуне две године одплати преко 120 милиона динара дуговања и да обезбеди средства за нови инвестициони циклус, која ће ове године бити уложена у ревитализацију месних водовода, реконструкцију црквених храмова, путну инфраструктуру, саобраћајнице у индустријским зонама, изградњу капела, градњу фискултурних сала у школама, реновирање школа и вртића, градњу месних амбуланата... – најављује др. Ковачевић – Суботички, додајући да уз све то локална самоуправа ни једног тренутка не занемарује најугроженије суграђане, чије проблеме знатно ефикасније решава захваљујући Канцеларији за смањење сиромаштва, путем које успева да упосли радно способне грађане у стању социјалне потребе и омогући им да зараде средства која су им потребна.

Општина Пећинци води активну популациону политику која деци и младима пружа подршку од рођења до завршетка факултета и проналажења запослења. Локална самоуправа другу годину за редом издваја по три милиона из буџета за финансирање покушаја вештачке оплодње паровима без деце. 

-Подршка породицама са новорођенчадима је удесетостручена (са 4 на 40.000 динара) од када локалну власт предводи СНС, а значајна средства се из општинског буџета издвајају за регресирање трошкова превоза средњошколаца и студената и регресирање боравка деце у предшколској установи. Породице са близанцима и тројкама сносе трошкове боравка у вртићу само за једно дете, док за осталу децу из тих породица трошкове сноси општина. Сваке године сваки ученик четвртог разреда од општине на поклон добије лаптоп рачунар, а из буџета се издвајају средства и за стипендирање студената. – прича наша саговорница.

Грађани свих места у општини заслужују адекватне услове за лечење, а лекари и здравствено особље одговарајуће услове за рад. И зато ће реновирање и изградња амбуланти бити приоритет у наредном периоду. Познато је да су мештани Прхова имали убедљиво најлошију амбуланту пуну влаге, мемле и буђи, и зато су још почетком фебруара почели радови на санацији амбуланте и чекаонице. Уз сагласност и одобрење Министарства здравља, амбуланта у Прхову је привремено пресељена у просторије Земљорадничке задруге. 

-Услови у амбуланти Прхово су били изузетно лоши, ко тамо није био имао је среће, а трпели су не само пацијенти него и особље које ради у тој амбуланти. Знамо да и у новим просторијама услови нису идеални, али јесу много бољи него на претходној локацији. То је привремено решење док се не заврше сви радови на санацији влаге и комплетном обнављању амбуланте у Прхову. Инсистираћу да радови буду обављени довољно квалитетно, јер је амбуланта већ два пута обнављана. Нажалост радови нису изведени коректно. и чињеница је да је после тих захвата амбуланта веома кратко радила у адекватним условима и да се све врло брзо враћало на старо. Зато ћемо сада инсистирати на томе да послови буду квалитетни како би обезбедили дуготрајније решење“ – каже др Дубравка Ковачевић-Суботички. 

По њеним речима, поред амбуланте у Прхову, потребно је обезбедити трајно решење и за амбуланте у Брестачу и Сремским Михаљевцима. У овим местима, биће изграђене нове зграде амбуланте, јер се за све друге опције испоставило да нису добре. 

-За изградњу нових амбуланти у поменутим местима задужена је Дирекција за изградњу општине Пећинци. У Брестачу почиње градња. У Сремским Михаљевцима је првобитно било предлога да се амбуланта лоцира у згради школе, али мештани нису били сагласни са тим, јер се тако губи простор за децу, а са друге стране мора да се обезбеди физички одвојен простор, да се прави нови улаз, што би опет пролонгирало решење проблема, те је на крају одлучено да буде купљен плац на коме ће бити направљена нова амбуланта. Реновирање постојеће амбуланте више нема смисла, јер је и та зграда већ неколико пута реновирана, је објекат тоне, а и власнички односи су нерегулисани– објашњава наша саговорница. 

Редовним организацијама Базара здравља по насељима Пећиначке општине чинимо здравдтвену заштиту достунију нашим суграђанима. Током Базара наши грађани који немају здравствену књижицу могу да провере своје здравсвено стање.

Предстоје велика улагања у пољопривреду

У наредном периоду планирано је формирање пољопривредног фонда у који ће бити издвојено 20 милиона динара. У припреми је и документација за отварање кооперативе преко које ће се пласирати средства издвојена за развој пољопривреде. Колико нам је пољопривреда зачајна говори чињеница да смо укинули порез на пољопривредно земљиште у 2014. години.