Вести

Прва седница Општинског већа

Јуче је одржана прва седница новог сазива Општинског већа општине Пећинци. Седницом је председавала новоизабрана председница пећиначке општине Дубравка Ковачевић Суботички, која је по функцији уједно и председница Већа. Она је на почетку седнице већницима пожелела пуно успеха у будућем раду и изразила наду да ће сви чланови конструктивним приступом допринети што ефикаснијем и квалитетнијем раду Општинског већа.

Већници су именовали нови Привредни савет, који ће бројати седам чланова, а на чијем челу ће бити Дубравка Ковачевић Суботички.

На седници је донета и одлука да локална самоуправа подржи иницијативу о увођењу новог образовног профила у Средњој техничкој школи „Миленко Веркић-Неша“ у Пећинцима. Иницијативу за увођење образовног профила „индустријски механичар“ пећиначка техничка школа је покренула у сарадњи са немачком компанијом Бош, а подршка локалне самоуправе је била неопходна како би школа могла да се пријави на конкурс Министарства просвете, науке, и технолошког развоја.

„Општинско веће је подржало увођење новог образовног профила у техничкој школи, јер сматрамо да је изузетно значајно да се ученици школују за она занимања у којима по завршетку школовања имају веће шансе за проналажење запослења. Уједно, отварањем образовних профила у сарадњи са компанијама које послују на територији наше општине, стварамо квалитетну радну снагу способну да одговори потребама привредника“ – образложила је Дубравка Ковачевић Суботички.

Усвајањем новог Правилника о додели помоћи у општини Пећинци, поједностављена је процедура за доделу помоћи грађанима који се налазе у стању социјалне потребе. Према новом правилнику, уместо досадашње две постојаће само једна комисија која ће одлучивати по захтевима грађана. Ова комисија ће радно способне грађане упућивати на друштвено користан рад и на тај начин им омогућити да зараде потребна средства, док ће грађанима који нису радно способни а налазе се у стању социјалне потребе одређивати новчану помоћ.

Већници су донели и одлуку о награђивању носилаца Вукове дипломе са 10.000 динара и ученика генерације са 20.000 динара. Поводом Дана општине Пећинци, 22 маја, ове награде ће бити уручене прошлогодишњим вуковцима и ђацима генерације, а након завршетка школске године у истом износу ће бити награђени и овогодишњи добитници Вукове дипломе и титуле ученика генерације.

Усвојена је и иницијатива неколико удружења грађана из Купинова коју је подржао и Савет Месне заједнице у овом месту, да се објекат од 320 квадратних метара, на катастарској парцели 1582 у центру Купинова, који у овом тренутку нема никакву намену, претвори у културни клуб који би користила сва удружења, јер већина њих нема никаве просторије или ради у неадекватним просторима. Како је овај објекат у власништву Дирекције за имовину Републике Србије, Општинско веће је наложило надлежним општинским службама да покрену поступак за уступање објекта удружењима.