Вести

У новој години нове мере подршке грађанима

    На седници Скупштине општине Пећинци, одржаној 8.децембра, одборници су усвојили буџет за 2024. годину. Новим буџетом су пројектовани укупни приходи у износу од 1.858.557.707 динара и укупни расходи у истом износу, а како је рекао председник општине Синиша Ђокић, у наредној години предвиђен је низ нових мера подршке становништву, као и проширење већ постојећих мера.

    „Од нових мера издвојио бих субвенције за пчеларе, фризере и остале старе занате, као и подршку родитељима деце која завршавају четврти разред основне школе у износу од 10.000 динара, и родитељима деце која завршавају осми разред основне школе у износу од 20.000 динара. Проширили смо и две већ постојеће мере. Од наредне године ће боравак у вртићу бити потпуно бесплатан за сву децу са територије пећиначке општине, а бесплатне уџбенике ћемо обезбедити за сву децу која похађају основну школу од 1. до 8. разреда. Локална самоуправа је и до сада сносила значајан део трошкова боравка деце у вртићу, а бесплатни уџбеници су ове школске године обезбеђени за основце од 1. до 5. разреда, тако да су обе мере значајно проширене“ – рекао је Ђокић.

    Он је истакао да ће и све досадашње мере подршке породици и деци наставити да се спроводе.

    „Ниједну меру не укидамо нити умањујемо. То значи да ћемо и у наредној години стипендирати студенте и регресирати путне трошкове и студентима и средњошколцима. Наставићемо са подршком младим брачним паровима у износу од 50.000 динара и са подршком за новорођенчад у износу од 40.000 динара, а за новорођенчад ћемо и даље обезбеђивати хигијенске пакете. Ученике који остваре најбоље резултате у учењу и у школском спорту ћемо наградити бесплатним летовањем, а обезбедићемо награде и за ученике који постигну запажене резултате на школским такмичењима. И даље ћемо награђивати ученике генерације са 30.000 динара, а носиоце Вукове дипломе са 15.000 динара. За децу која похађају вртић и основце од 1. до 4. разреда обезбедићемо новогодишње пакетиће као и сваке године, али новина је да ће ове године новогодишње пакетиће добити и деца вртићког узраста која не похађају вртић“ – поручио је први човек пећиначке општине и додао да су све постојеће и све нове мере усмерене на то да се унапреди квалитет живота наших суграђана, посебно оних најмлађих.

    На истој седници је изгласана и Одлука о давању сагласности за коришћење школског простора Техничке школе ''Миленко Веркић Неша'' Пећинци за потребе Основне школе ''Слободан Бајић Паја'' Пећинци, у оквиру припрема за радове на комплетној реконструкцији и доградњи пећиначке основне школе, који почињу по завршеном тендеру који је у току.

Извор: www.pecinci.org