Вести

Унапређење малих и средњих газдинства у Пећинцима

Први човек Српске напредне странке у Пећинцима Сава Чојчић решен је да у следећем мандату унапреди општину према светским стандардима, како јој и доликује. Подручје које броји 21.506 становника, од којих се већина бави пољопровредом имаће за циљ унапређење малих и средњих газдинстава. Покретање “Green card” пројекта – зелена карта има за циљ да се незапосленост становништва сведе на минимум.

Општина Пећинци биће прва општина у Србији, која ће применити светски модел прилагођен нашим условима. Модел подразумева развој пољопривредних газдинстава на територији општине Пећинци, које су организоване у систем цооперативе.

-„Green card“ је специјални статус за пољопривреднике који трагају за послом и који виде себе у пројектима за остварење визије успешног и поштованог фармера!

-„Green card“ је пакет повлашц́ених услова за младе људе који се одлуц̌е да живе на селу и подижу пољопривредна газдинства и уц̌ествују у пројектима од знац̌аја за опоравак пољопривреде, као најзнац̌ајније и најперспективније гране привреде!

-„Green card“ је општински, а циљ је да постане државни и национални пројекат који има визију врац́ања достојанства младим људима на селу и њихово запошљавање.

Оснивањем сремске кооперативе, будуће општинско руководство има за циљ да помогне свим домаћинствима којa желе да учествују у организованом и стандардизованом систему који се бави како производњом, тако и обезбеђивањем услова за остваривање циљева производње, као и обезбеђење пласмана производа који се произведу на територији општине Пећинци.

Овај пројекат се заснива на поверењу у виталност и перспективу српске пољопривреде, прехрамбене индустрије и шансу да се на територији општине развију нови облици туризма. Пећинци поседују озбиљне неискоришћене ресурсе, који ће овим пројектом наставити даљи развој. Очувана природа општине може да буде позната у свету по узгоју мангулица, лубеница, органске хране или неког другог производа. “Green card” је пут ка равноправној трговини пољопривредника и тржишта. „Green card“ је пројекат какав Европа и свет желе да подрже.

Мрежа покретача "Green card" тесном сарадњом са локалним властима, а уз подршку државе учвршћују темеље за промену живота у Пећинцима, па и читавој Србији.

Циљеви и задаци "Green card" кооперативе:

1. Обезбеђивање стручне подршке пољопривредницима!

2. Обезбеђивање повољнијих услова за микрокредите за пољопривреднике!

3. Систем привилегија за младе пољопривреднике!

4. Извоз на страна тржишта здраве хране из Србије!

5. Продаја производа на домаћем тржишту у великим трговачким системима!

6. Постављање експерименталних пољопривредних домаћинстава у општини са циљем дораде робе ЕУ- Кооператива и производња здраве хране из Србије.