Вести

120 милиона за вртић у Шимановцима

     Данас је положен камен темељац за нови објекат Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“ у Шимановцима. Камен темељац за I А фазу новог објекта, вредну 66,7 милиона динара, положили су Председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник општине Пећинци Жељко Трбовић, заједно са директором Управе за капитална улагања АП Војводине Недељком Ковачевићем и председником Савета месне заједнице Шимановци Александром Мандићем.

     Процењена вредност целе инвестиције, за објекат од 1.700 квадратних метара, износи 120 милиона динара, а средства је обезбедила Покрајинска влада.

     „До краја наредне године завршићемо овај објекат који ће деци и запосленима пружити најбоље услове за боравак и рад. Питање демографије и наталитета је најважније питање данас у Србији, а изградња нових вртића даје сигурност родитељима, што доприноси и проширењу породице. Општина Пећинци се убрзано развија, јер имамо бројне домаће и стране инвеститоре који овде послују, и ми ћемо заједничким снагама решити најургентиније проблеме ове општине“ - истакао је председник Мировић.

     Садашњи вртић у Шимановцима налази се на спрату зграде основне школе и на пружа довољно добре услове за боравак деце, а ни капацитетом не задовољава потребе Шимановаца.

     „Новим објектом решавамо проблем са смештајем деце у вртић, не само родитељима из Шимановаца, већ и родитељима из целе општине који су запослени у Шимановцима и који желе да децу овде упишу у предшколску установу. Реч је о капиталној инвестицији за коју наша општина не би била у могућности сама да обезбеди средства. Зато сам захвалан Покрајинској влади и председнику Мировићу на разумевању које показују за потребе грађана пећиначке општине и надам се да ће овако добра сарадња између локалне самоуправе и Покрајинске владе бити настављена и у будућности“ – казао је председник пећиначке општине Жељко Трбовић.

     У шимановачки вртић тренутно је уписано 164 деце, а на листи чекања је још 35 малишана.

     „Нови објекат ће нам омогућити да у потпуности укинемо листе чекања. Иако очекујемо да ће, захваљујући убрзаном привредном развоју наше општине, број деце у објекту у Шимановцима расти у наредним годинама, овом инвестицијом дугорочно се обезбеђују потребни капацитети“ – рекла је директорка предшколске установе Анита Волчевски.

     Покрајинска влада је од јула 2016. године до данас уложила 224 милиона динара за финансирање и суфинансирање пројеката на територији општине Пећинци за реализацију пројеката у областима здравствене заштите, предшколског и основног образовања и васпитања, водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, као и саобраћајне инфраструктуре.