Вести

Борба са падавинама трајала целе ноћи

Ноћас иза поноћи заменик команданта Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци Зоран Војкић са сарадницима обишао је већину насеља пећиначке општине како би се лично упознао са стањем на терену проузрокованим обилним падавинама. Најдраматичније стање је у Купинову у којем је у претходна 24 часа пало 120 литара по квадратном метру и где су екипе са механизацијом реаговале већ током поподева, а радници Водопривредног предузећа Галовица током целе ноћи испумпавали воду на критичним местима.

„Према ономе што смо видели на терену насеља нису угрожена иако на појединим местима има случајева изливања канала, али ништа драматично. Највећи проблеми су у Купинову, али екипе ће радити током целе ноћи и сутрашњег дана како бисмо што је могуће више минимизирали последице по домаћинства. Срећна околност је што је водостај реке Саве још увек релативно низак па се надамо да ће Сава примити вишак воде. Штаб за ванредне ситуације заседа даноноћно и тако ће бити до окончања падавина, а од повереника у месним заједницама, полицијских патрола и инспекцијских служби добијамо редовне извештаје, како бисмо благовремено реаговали где је најпотребније“ – рекао нам је ноћас Зоран Војкић у Купинову.

Већ рано јутрос је одржан оперативни састанак на којем су чланови Штаба разменили информације од претходне ноћи и договорили наредне кораке. Општински комунални инспектор Петар Козарев, који је ноћас излазио на терен по пријавама грађана, известио је Штаб да у појединим насељима постоје проблеми са водолежинама, али да је ипак већина изливања последица неодржавања канала и ћуприја испред кућа, што је обавеза грађана коју су многи занемарили у сушним годинама.

„Проблеми у којима смо се нашли због обилних падавина треба да нам послуже као драгоцени наук о значају уредног одржавања каналске мреже у насељима и проходности ћуприја и у сушним периодима“ – рекао је Козарев.

Наредна седница Штаба за ванредне ситуације је заказана за 11 часова.