Вести

ЂОКИЋ: Канализација ће грађанима олакшати живот

    Председник општине Пећинци Синиша Ђокић је у Попинцима дочекао министарку заштите животне средине Ирену Вујовић и министра за јавна улагања Марка Благојевића, са којима је обишао започете радове на изградњи канализационе мреже у овом насељу.

    Вујовић је том приликом изјавила да ће у два насеља у општини Пећинци бити изграђено 24 километра недостајуће канализационе мреже, чиме ће бити решен вишедеценијски проблем грађана.

    „Задовољство ми је што данас обилазимо почетак радова у Попинцима, а ускоро крећу радови и у насељу Прхово. Када реализујемо пројекте у ова два насеља, на канализациону мрежу биће прикључено више од 600 домаћинстава. Изградња недостајуће инфраструктуре, реализацијом оваквих пројеката, потребна нам је у читавој Србији, а решавање питања отпадних вода свакако је један од приоритета и Владе Србије и министарства које водим“ – рекла је Вујовић.

    Председник Ђокић је истакао да је Министарство заштите животне средине, преко Канцеларије за јавна улагања, за изградњу канализационих мрежа у Попинцима и Прхову издвојило 616 милиона динара.

    „У Попинцима ће бити изграђено укупно 13 километара, а у Прхову 11 километара канализационе мреже, што ће грађанима ових насеља у великој мери олакшати живот. За израду пројектне документације за ове две капиталне инвестиције Општина Пећинци је издвојила 12,5 милиона динара сопствених средстава. За нашу општину, као за индустријски развијену средину, изузетно су значајни сви пројекти који доприносе очувању животне средине“ – рекао је Ђокић и додао да Општина Пећинци већ има комплетну техничку документацију са добијеним грађевинским дозволама за канализационе мреже у Огару, Брестачу, Дечу, Сремским Михаљевцима, Карловчићу и Обрежу.

    Грађани Попинаца, који су данас имали прилику и да разговарају са министарком Вујовић, сложни су у оцени да је реч о изузетно важној инвестицији за насеље. „За нас је ово веома важно. Канализација је неопходна насељу и овим ће бити решен вишедеценијски проблем са септичким јама“ – рекао нам је мештанин Љубиша Опачић.

    Министарка је истакла да је изградња канализације предуслов како би насеља могла да се прикључе на постојеће пречистаче отпадних вода или оне који ће тек бити изграђени у будућности. Она је навела да ће канализациона мрежа у Пећинцима бити прикључена на пречистач који већ постоји у индустријској зони ове општине.

    „Имамо спремне пројекте за изградњу канализације у још неколико насељених места у Пећинцима, које прегледамо. Данас је овде и министар Благојевић, са којим смо интензивно радили у претходне две године када је био на челу Канцеларије за управљање јавним улагањима, која је прегледала све пројекте, верификовала их, а где је било потребно радила су се и нова мерења. Зато сада можемо да почнемо да отварамо градилишта широм Србије и да градимо канализацију и постројења за пречишћавање отпадних вода. У овом тренутку имамо отворена градилишта у Горњем Милановцу, ускоро се отвара на Копаонику, али и широм Србије где је инвеститор Влада Србије из различитих кредитиних линија у сарадњи са различитим министарствима. То је највећи корак у подизању квалитета живота грађана и заштити животне средине“ – рекла је Вујовић.

    Вујовић је нагласила да је изградња канализационих мрежа највећи, али не и једини пројекат у општини Пећинци. Према њеним речима, захваљујући доброј сарадњи са општинским руководством, очишћене су две дивље депоније, а у припреми су и други зелени пројекти.

    Извор: www.pecinci.org