Вести

Ђокић: Желимо да наша деца буду образована, здрава и спортски едукована

    Председник општине Пећинци Синиша Ђокић свечано је данас отворио Основну школу “Душан Вукасовић Диоген” у Купинову. Након интонирања химне “Боже правде”, коју су извели купински ђаци, врпцу су пресекли председник Ђокић, директор школе Здравко Обренић и председник Месне заједнице Перица Одобашић, уз прво школско звоно у новој школи.

    Председник Ђокић је том приликом нагласио да је за купинску основну школу Влада Републике Србије издвојила преко 230 милиона, а Општина Пећинци 10 милиона за пројектно-техничку документацију и за опремање школе.

    “Прошле године је завршена реконструкција основне школе у Карловчићу, а ове комплетна реконструкција и доградња школе у Купинову. За месец дана треба да буде завршена нова зграда вртића у Шимановцима, припремљена је пројектно-техничка документација за реконструкцију основне и старог дела средње школе у Пећинцима, а припрема се израда пројектно-техничке документације за реконструкцију основне школе у Попинцима” – поручио је Ђокић и додао да Општина Пећинци стратешки улаже у школство, здравство и спорт, како би се деца образовала, да би била здрава и да би уместо на улици била на спортским борилиштима.

    Директор школе Здравко Обренић рекао је да је реконструисано преко 1.200 квадрата и дограђено преко 1.400 квадрата, тако да школа сада укупно има 2.700 квадрата корисног простора. Он је додао, да школу тренутно похађа 133 ученика, а да ће ова реконструкција и доградња школе доста значити како ученицима тако и наставном особљу, јер се сада стичу оптимални услови за рад, за реализацију наставног плана и програма.

    О значају овако модерног објекта за све мештане Купинова говорио је Перица Одобашић председник Месне заједнице, који је том приликом рекао да је традиција школства у овом насељу дуга, да је ова школа изнедрила бројне квалитетне и чувене људе, као и да је чак Прота Матеја Ненадовић похађао купинску школу током периода избеглиштва. Он је додао да се нада да ће будуће генерације младих Купинаца искористити овако модерну школу за што боље стицање знања и на достојан начин репрезентовати своје село где год да оду.

    Модерно опремљене учионице и фискултурна сала, као и вртић и кухиња са трпезаријом задивили су купинске ђаке и њихове родитеље, а учитељица Станојка Гавриловић која предаје пуне 32 године рекла нам је да је након дугог педагошког рада коначно дочекала да ради у једној лепој, модерној и веома опремљеној школи.

    Нова школа је по много чему јединствена у Србији. Уграђен је нов систем централног грејања на пелет, који ће као еколошко гориво допринети очувању животне средине, а нови систем вентилације у фискултурној сали ће, поред избацивања ваздуха засићеног угљен-диоксидом и убацивања свежег ваздуха, омогућити да се задата температура и влажност ваздуха одржава током целе године без обзира на спољашње временске услове. Такође, школско двориште које се сада налази у средишту саме школе пружиће деци пријатно проведене школске одморе, али и безбедне, јер је затворено са све четири стране.

Извор www.pecinci.org