Вести

ЈОКИЋ: Општина Пећинци светао пример припреме добрих пројеката

    Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Ивана Јокић посетила је 27. маја општину Пећинци, где се најпре у згради општине састала са председником општине Синишом Ђокићем, са којим је након састанка обишла радове на уклањању дивље депоније у Прхову.

    „Општина Пећинци је један од светлих примера, јер постаје једна еколошка општина. Министарство заштите животне средине у овом тренутку је доделило средства за 35 јединица локалне самоуправе, само на конкурсу одлагања нелегалног отпада и дивљих депонија, у вредности око 113 милиона динара. Добар податак јесте и да у периоду од 2021. закључно са 2024. годином ће бити уклоњено негде око 1.119 депонија, само кроз пројекте суфинансирања јединица локалних самоуправа на уклањању дивљих депонија, што је један изузетан податак имајући у виду да дивљих депонија на територији Републике Србије има по последњим евиденцијама око три и по хиљаде“ – изјавила је Јокић.

    Министарство заштите животне средине и општина Пећинци суфинансирали су уклањање дивље депоније у Обрежу 2021. године, а пећиначка локална самоуправа уклања и санира дивље депоније и сопственим средствима.

    „Општина Пећинци као индустријски развијена општина мора да води рачуна и о заштити животне средине и о својим грађанима и чистоћи општине. Велику захвалност дугујемо Министарству заштите животне средине, јер ово није једини пројекат који радимо преко Министарства. Тренутно се преко Министарства ради пет канализационих мрежа, а радимои пројекат котларнице на гас у школи у Суботишту“ – рекао је председник Ђокић.

    Државна секретарка Ивана Јокић је изнела и податак да се тренутно у општини Пећинци, у пет насељених места, гради 78 километара канализационе мреже и најавила да је у плану проширење постројења за пречишћавање отпадних вода у Пећинцима.

    „То је један заокружен систем управљања отпадним водама који ће бити успостављен на овој општини, која је заиста један светао пример припреме добрих пројеката од стране општине и улагања у пројекте“ – истакла је Јокић.

    Она је позвала све локалне самоуправе да припремају пројекте у складу са законским прописима, како би оствариле право на учешће у конкурсима и добиле средства за суфинансирање еколошких пројеката.

Извор: www.pecinci.org