Вести

ЈОШ МНОГО ПУТА ПО 55 ГОДИНА

     Свечана седница Скупштине општине Пећинци, поводом Дана општине 22. маја, Светог Николе летњег и јубилеја 55 година постојања Општине Пећинци, одржана је 22. маја у присуству чланова Владе Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине, председника суседних општина, представника политичких странака, привредног, друштвеног и јавног живота. Почасни гост, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, пожелела је општини Пећинци још много пута по 55 година и да не буде међу најбољим општинама, већ најбоља општина у Србији, јер све оно што су Пећинци урадили у претходном периоду показује да то могу да буду. „Посебно ми је задовољство, а сигурна сам да се мушкарци неће наљутити, што је госпођа Ковачевић Суботички једна од десет председница општина и градоначелница у Србији и због тога ми је посебно драго што је ова општина забележила такав успех, као ретко која општина у Србији. Посебно желим да нагласим да ћете увек имати подршку Владе Републике Србије, јер поред капиталних пројеката у којима учествује Влада, показујете озбиљност и свест да сами, из свог буџета, финансирате много тога што може помоћи да се овде живи боље, а у центру свега јесу грађани, јесу породице и јесу деца. Ми смо ту да помогнемо“ – рекла је Зорана Михајловић.

     Отварајући седницу председник Скупштине општине Сава Чојчић је рекао да овај скупштински сазив, који је оформљен након мартовских избора прошле године карактерише можда и највиши ниво кохерентности у протеклих 55 година, висок ниво међусобног уважавања одборника и консензус око свих кључних питања функционисања локалне самоуправе. „Скупштина је у протеклих годину дана све одлуке доносила ефикасно и са великим бројем гласова подршке, а када је реч о кључним интересима грађана наше општине и једногласно. Искористио бих ову прилику да се захвалим одборницима на конструктивном доприносу и позитивном тону који су у протеклих годину дана давали раду Скупштине и да изразим колико ми је част и задовољство да водим овај скупштински сазив“ – рекао је председник пећиначког парламента.

     Председница општине Дубравка Ковачевић Суботички је у свом обраћању нагласила да је општина Пећинци од оснивања 1960. године прешла огроман пут – пут од мале аграрне средине, до општине која је данас у Србији један од синонима за гринфилд инвестиције, пут од неразвијене војвођанске општине, до једне од двадесет најразвијенијих општина у Србији, пут од малог административног центра, до општине са брзом и ефикасном администрацијом и модерним услужним центром, спремну да у сваком тренутку изађе у сусрет грађанима, а инвеститорима да пружи пуну логистичку подршку. „Јубилеји су увек повод да се подвуче црта и да се сумирају резултати. Да се искрено погледа у прошлост и у будућност. Када данас са овог места погледам у будућност општине Пећинци, видим да може бити боља од прошлости, али да би се то догодило сви ми ћемо морати да будемо бољи него што смо до сада били. Општина Пећинци зна куда иде – у бољу, богатију и сигурнију будућност, али да би тамо стигла свако од нас ће морати да учини додатни напор, свако од нас ће морати да да све од себе, јер само заједно у ту будућност можемо закорачити“ – нагласила је прва жена пећиначке општине.

     Поводом јубилеја су додељене плакете најуспешнијим привредницима, а ове године добитници су биле компаније Клеман, Доминг и Металац. Представницима награђених компанија плакете је уручила потпредседница Владе Зорана Михајловић. Новоустановљене плакете за исказану хуманост је уручила председница Ковачевић Суботички, а овогодишњи добитници су: Шећерана Суноко Пећинци за дугогодишње успешно организовање акција добровољног давања крви, Богољуб Остојић из Пећинаца за 55 добровољних давања крви, припадници Полицијске станице Пећинци Момчило Тешић, Јован Андрић и Предраг Јанковић за учешће у акцији спашавања мале Маше Пренковић и Бранислав Пешић из Пећинаца за несебичан волонтерски рад у Црвеном крсту. Свечаност су сремским беседама оплеменили глумац Милан Дудић и песник Стеван Видовић-Брица, а својим гласом улепшала Ирина Арсенијевић.