Вести

Основане Женска одборничка мрежа и Унија жена СНС у Пећинцима

      На састанку у општини Пећинци, којем је председавала председница општине Дубравка Ковачевић Суботички, основана је Женска одборничка мрежа Скупштине општине Пећинци. Ова организација за циљ има умрежавање жена на одборничким функцијама, ради ефикаснијег решавања женских питања у локалном парламенту попут промоције права жена и њиховог активног укључивања у све друштвене токове, остваривања равноправности полова, подстицања жена на активније учешће у политичком и јавном животу, промоције образовања као неопходног услова за побољшање положаја жена у друштву, јачање економског положаја жена, сузбијања насиља над женама у породици, ширења свести о женској солидарности... На истом састанку је основана и Унија жена Српске напредне странке за општину Пећинци, која има за циљ да окупља чланице странке и симпатизерке.

     Оснивачком састанку су присуствовали и гости из Сремске Митровице Гордана Достанић, одборница у Скупштини града Сремска Митровица и координаторка сремскомитровачке Женске одборничке мреже, Весна Неговановић, одборница у градској Скупштини и секретар Уније жена Српске напредне странке и Маја Лакетић, правник у сремскомитровачкој Унији жена СНС, као и гости из Старе Пазове – Драгана Стевић, координаторка старопазовачке Женске одборничке мреже, Радоје Благојевић, председник Скупштине општине Стара Пазова и Весна Јовановић, секретар Скупштине општине. Гости су домаћинима пренели искуства у досадашњем функционисању Женске одборничке мреже и Уније жена СНС у својим срединама. Том приликом Гордана Достанић је нагласила да ће одборнице у локалним парламентима за своје иницијативе за доношење, али и пуну примену одлука које воде побољшању положаја жена у друштву тражити подршку својих мушких колега, а Радоје Благојевић је истакао да он као председник Скупштине има пуно разумевање за све активности Женске одборничке мреже и Уније жена, како у раду Скупштине, тако и у раду Општинске управе у Старој Пазови.

     За координаторку Женске одборничке мреже Скупштине општине Пећинци изабрана је одборница Српске напредне странке у пећиначком парламенту Вукица Север. Она је након избора изјавила да ће први корак новоформиране Мреже бити да окупи одборнице из свих странака, којих је у пећиначкој Скупштини укупно седам. „Иако у Скупштини општине већину чине мушкарци, мислим да нас жена има довољно да можемо да утичемо на доношење одлука“ – сматра Вукица Север.

     Иако је општина Пећинци једна од свега десет општина у Србији на чијем челу је жена, а од седам начелничких места пет заузимају жене, Дубравка Ковачевић Суботички сматра да још увек има простора за унапређење положаја жена. „Пећиначка општина је добар пример равноправног односа према половима, али и добар показатељ шта жене могу да постигну својим радом и залагањем. Ипак, сматрам да у нашој средини има још доста младих, образованих и амбициозних жена, које би, ако им се пружи права прилика, могле да докажу да су способне да заузму руководеће положаје“ – закључила је прва жена пећиначке општине.