Вести

Политика се по делима познаје

    У целости преносимо интервју повереника Општинског одбора Српске напредне странке Пећинци, Милорада Пантића, објављен у најновијем броју Пећиначких новина.

    У 2022. години одржани су избори за председника Републике Србије. Преко 74 одсто грађана општине Пећинци гласало је за председника Српске напредне странке Александра Вучића, чиме је још једном потврђен висок углед ове странке у нашој општини. а посебно њеног лидера Александра Вучића. Међутим, занимљиво је да су управо у Пећинцима председничким изборима оборена нека устаљена предубеђења - на пример, да се уочи избора отварају вртићи и школе и обилато дају мегаломанска обећања на која се после избора заборави. У нашој општини, догодило се управо супротно: вртић у Шимановцима отворен је кад су избори прошли, а обећање које је председник Вучић дао о изградњи пута од Шимановаца до Ашање не само да је испуњено убрзо после избора, него је донедавно најлошији, данас најбољи и најбезбеднији пут на територији пећиначке општине. Ови, и још неки детаљи показују да су избори за председника Републике у пећиначкој општини за Српску напредну странку били, благо речено, необични: веома успешни, иако им није претходила уобичајена “жестока” кампање и отварање или затварање градилишта. Зато је прво питање за повереника Општинског одбора СНС-а Милорада Пантића: шта је пресудно утицало на изборни резултат, с обзиром на изостанак “ватрене” предизборне кампање?

    “То и није била толико необична кампања за Српску напредну странку. Ако се осврнете на претходних 10 година, видећете да наша странка никада није водила “жестоке” предизборне кампање. За разлику од многих странака, манир СНС није да се појављује пред грађанима само пред изборе и тада да крене са нереалним, грандиозним обећањима и екстремним блаћењем и вређањем противника, да би све то било заборављено када избори прођу. Наш председник Александар Вучић се за Србију бори свакога дана у последњих 10 година, а СНС се у општини Пећинци, следећи смернице које је он зацртао, бори свакога дана за добробит општине Пећинци. Грађани јако добро разликују предизборну кампању од свакодневног рада, тако да изборни резултат који је Александар Вучић постигао у нашој општини нимало не чуди. Он је једини председник који је посетио општину Пећинци два пута, сви остали никада, и приликом обе посете није долазио са мегаломанским обећањима, већ са реалним плановима који се потом остварују. То је прави разлог огромног поверења које грађани наше општине имају у њега. Ни СНС на локалу није никада инвестиције планирао у складу са изборним кампањама, већ у складу са потребама грађана. Пројекти се планирају и припремају свакодневно, а реализују када се за њих обезбеде средства. И то нема везе са изборима, већ са борбом за бољи живот људи који овде живе. Углед Српске напредне странке у нашој општини расте из године у годину, а то није резултат изборних кампања већ, напротив, резултат свега онога што радимо између изборних кампања.”

    Као привредник, да ли сте, и у којој мери, принципе руковођења у привреди уградили у руковођење општинским одбором странке?

    “Принципи руковођења нису потпуно исти јер странка, за разлику од предузећа, није профитабилна организација, и у предузећу одлуке доноси власник, а у странци Општински одбор. Али, оно чему ме је научио рад у привреди је да се само резултати рачунају и тако је и са странком. Фирме које не испуњавају обећања дата клијентима пропадају, а странке које не испуњавају обећања дата грађанима губе изборе. Зато Српска напредна странка увек испуњава обећања дата грађанима, јер демагогија и празна прича могу да дају само краткорочне резултате, али дугорочно воде у пропадање, док одговоран свакодневни рад развија међусобно поверење и гарантује трајање. То је исто и код предузећа и код странке. Ја некако, колико год да су резултати добри, увек мислим да може боље и увек тежим ка том бољем, као и моји сарадници. И изборни и економски резултати Српске напредне странке у општини Пећинци показују да је то добитна комбинација.”

    Колико је важна политичка стабилност за свеукупни развој општине?

    “Изузетно је важна. Ниједан инвеститор не жели да свој новац улаже тамо где не зна с ким разговара, где не зна да ли ће оно што је договорено бити испуњено и где не зна да ли ће своју инвестицију довести до краја. Српска напредна странка је и у Србији и у општини Пећинци обезбедила деценију политичке стабилности, а то је темељ на којем је заснован развој локалне заједнице. Ни општинско руководство не може да успешно функционише без јасне и недвосмислене подршке одборника у Скупштини општине. Тамо где се Скупштина исцрпљује у бескрајним политикантским расправама нема напретка. Политичка стабилност олакшава и сарадњу са вишим нивоима власти. Општина Пећинци већ годинама има недвосмислену подршку свих виших нивоа власти, од председника Републике, Владе Републике Србије и Покрајинске владе, који увек имају разумевања за потребе наших грађана. То је резултовало бројним капиталним инвестицијама, које су у значајној мери унапредиле квалитет живота у нашој локалној заједници и верујем да ће тако бити и у будућности.”

    Ове године, усвојен је план развоја општине до 2029. године. Да ли сте, као владајућа странка, имали одлучујући утицај на одређивање стратешких праваца развоја и шта су кључне одреднице плана развоја?

    “Апсолутно. Креирање стратешких праваца развоја је политичка одлука, која мора да буде заснована на реалном сагледавању стања у свим областима живота и на реалним плановима за развој. Општина Пећинци је усмерена на одржив развој, а то значи развој ресурса које имамо – индустрије, пољопривреде и туризма, уз очување животне средине и унапређење образовања, инфраструктуре и квалитета услуга које Општинска управа пружа грађанима и привреди. Све је то, наравно, усклађено са смерницама развоја које је поставило државно руководство. Општинско руководство, уз јаку скупштинску подршку Српске напредне странке, већ успешно ради на остварењу тих планова. Стотине милиона су у нашој општини уложене у унапређење образовања и стварање бољих услова да наша деца стичу знање које ће им омогућити да се у будућности успешно баве занимањима која су изабрала. Стотине милиона су уложене у путну инфраструктуру. Стотине милиона су уложене у канализационе мреже. Само у канализације у Попинцима и Прхову је уложено преко 600 милиона динара. У гасификацију целе општине је уложено 6,1 милиона евра. Систематично се ради на уклањању дивљих депонија. Општина Пећинци је добила статус општине са повољним привредним окружењем, а број незапослених је нижи наго икада. Општинска администрација је све ефикаснији сервис и грађанима и привреди. Све су то непорециви резултати, али још увек много тога може да се уради. Увек може боље и зато морамо наставити да радимо и да се боримо за добробит свих нас који овде живимо.”

    На крају, шта бисте поручили грађанима општине Пећинци?

    “Све док је за вођење општине Пећинци одговорна Српска напредна странка, водићемо одговорну и реалну развојну политику усмерену на потребе грађана. Кризе долазе и пролазе и приморани смо да се прилагођавамо. Али, док постоји овако висок ниво заједништва и поверења између грађана и Српске напредне странке, моћи ћемо да се изборимо са сваком кризом и да наставимо са стварањем бољих услова за живот у нашој локалној заједници.”