Вести

Ромско насеље у Доњем Товарнику коначно добило струју

Ромско насеље у Доњем Товарнику у петак, 5. децембра, прикључено на електро-мрежу, чиме је електричну енергију добило 16 домаћинстава, односно више од 20 породица. Комплетан процес електрификације – од прибављања потребне документације, довођења електричне енергије до насеља, до постављања инсталација кроз насеље и увођења основних електричних инсталација у сваку кућу, финансирала је Општина Пећинци са готово 2 милиона динара буџетских средстава.

У доњотоварничко ромско насеље, електричну енергију свечано су пустили начелник Општинске управе општине Пећинци Жељко Трбовић и председник удружења „Ромски пут“ Негослав Јовановић, у присуству општинског и месног руководства, као и повереника Општинског одбора Српске напредне странке у Пећинцима Милорада Пантића и бројних чланова Српске напредне странке.

„Грађани су овој општинској власти указали своје поверење и добили смо прилику да водимо општину Пећинци. Сада је наша дужност и обавеза да то поверење оправдамо. Проблеме које смо уочили, решавамо према могућностима и приоритетима, а овај данашњи догађај говори у прилог томе,“ рекао је Трбовић. Он истиче да је локална самоуправа свесна проблема са ромским насељима која се налазе на територији општине и настоји да њиховим становницима обезбеди оптималне услове за нормално функионисање и живот. „Да би се стекли услови за снабдевање електричном енергијом, било је потребно да се објекти у овом насељу најпре легализују. То је и урађено, а Општина Пећинци је сносила све трошкове,“ каже Трбовић и додаје да је циљ пећиначке Локалне самоуправе да сва дивља насеља на територији општине буду легална и комунално опремљена: „Нећемо се зауставити само на месној заједници Доњи Товарник. Данашњи догађај је прави показатељ да Општина Пећинци води рачуна о свим категоријама становништва, како домицилном, избегличком и расељеном, тако и ромском“.

Председник Савета месне заједнице Доњи Товарник Милан Алексић истакао је да је Савет на овај проблем указивао и претходних година, али никада до сада ништа по том питању није предузето: „Ја сам већ годинама тражио од локалне самоуправе да се прикључи струја ромском насељу. Тек је ова општинска власт, предвођена Српском напредном странком, препознала важност овог проблема и предузела кораке да се он реши и да се квалитет живота у овом насељу побољша,“ рекао је Алексић и додао да у насељу има много деце која ће сада имати знатно боље услове за учење.

Становници ромског насеља у Доњем Товарнику, сматрају да су услови живота у насељу у току ове године знатно побољшани захваљујући Месној заједници и Општини Пећинци – претходно је урађено насипање пута кроз насеље, а сада је уведена и електрична енергија која је неопходна за нормално функционисање домаћинстава.

„Овде дуго није било никаквог напретка. Ми годинама молимо људе који су на власти да нам обезбеде макар основне услове за живот. Сви претходни су свашта обећавали али нико ништа није урадио. Једино је Српска напредна странка имала слуха за нашу ситуацију и покренула решење проблема са струјом. Ми овде имамо и добре ђаке, али они имају лоше услове – иду каљави у школу, неугодно им је, немају ни другарства са другом децом у селу, јер се стиде своје куће и свог живота. Сада ће се то променити. То нам је пружила Српска напредна странка, повереник Пантић, учинио нам је председник села и Општина Пећинци да бисмо дошли до струје. Ми само желимо нормалне услове за живот и будућност за нас и нашу децу, за све Роме,“ причају Србин Тодоровић и Драган Јовановић становници ромског насеља у Доњем Товарнику.