Вести

Штаб на терену до престанка опасности

На састанку Штаба за ванредне ситуације општине Пећинци одржаном данас у 11 часова, којим је председавала Дубравка Ковачевић Суботички, која је по функцији уједно и командант Штаба, констатовано је да падавине које не јењавају стварају све веће проблеме у насељима.

Према информацијама са терена најугроженија су била насеља Купиново, Обреж, Огар и Брестач. Најкритичније је било у Купинову где је у делу насеља Дудара дошло до пробијања воде која је улазила у дворишта и куће. У том тренутку у Огар је већ упућена механизација и било је у току спашавање пет кућа у Новој улици, док је једна стара кућа пала и радници су већ вршили уклањање остатака. У Брестачу је вода убрзано почела да надолази у делу Јагодине улице познатом као Барице где због нерешених имовинско-правних односа није било простора за прокопавање канала, па је на терен упућена ватрогасна јединица да покуша изливање воде пумпама. Из Обрежа је стигла пријава о изливању канала, па су инспекцијске службе поново упућене на терен. На згради са равним кровом у центру Карловчића, у којој се између осталог налазе и просторије Месне заједнице, почело је нагомилавање воде услед чега је дошло до прокишњавања, па је екипа електродистрибуције упућена на терен да искључи струју, како не би дошло до несреће. Примећено је и нагомилавање воде у Пролетерској улици и поред тога што ситуација није у том тренутку била алармантна договорено је да се у овом делу насеља ситуација помно прати, како би се уколико затреба благовремено реаговало.

Начелник Штаба Милосав Аврамов је упозорио да постоји мигућност загађења пијаће воде у месним водоводима, али су га чланови Штаба информисали да према подацима из месних заједница вода још није продрла у бунаре. Аврамов је такође затражио да стручни тимови на терену обиђу кориснике социјалне помоћи и увере се да имају неопходне намирнице, као и да се пронађе простор за збрињавање евакуисаних лица.

Ловачко удружење „Обедска бара“ је Штабу ставило на располагање две Ладе Ниве за потребе обиласка терена.

Чланове штаба је посебно забринула најава Републичког хидрометеоролошког завода да ће се падавине са несмањеним интензитетом, од 40 литара по квадратном метру на 12 сати, наставити и 16. маја. Стога се одмах након састанка председница општине Дубравка Ковачевић Суботички у пратњи заменика Зорана Војкића упутила на терен у обилазак свих критичних места.

„На терену смо утврдили да су неки проблеми попут оних у Огару у међувремену већ решени, а да на другим критичним тачкама дежурне екипа са механизацијом и пумпама раде на одвођењу воде са угрожених подручја. Приметили смо да постоји велики број неодржаваних канала и зачепљених ћуприја и да ћемо како бисмо спречили шетету на стамбеним објектима бити приморани да неке ћуприје и развалимо, што нас не радује, али људи у овако тешкој ситуацији морају бити приоритет. Дежурамо даноноћно – мој заменик је ноћас обишао све критичне тачке, стално смо на терену и тако ће бити све до престанка опасности“ – рекла нам је након обиласка Дубравка Ковачевић Суботички.