Вести

ТРУДИМО СЕ ДА БУДЕМО ОД КОРИСТИ ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

У целости преносимо интервју повереника Општинског одбора Српске напредне странке Пећинци Милорада Пантића, објављен у Пећиначким новинама:

 

      Српска напредна странка у општини Пећинци од 2014. године има апсолутну већину у Скупштини општине, где је освојила 17 од укупно 30 одборничких места. На априлским изборима за републички и покрајински парламент ове године остварила је један од најбољих резултата у Србији освојивши 66 одсто подршке грађана. У општини Пећинци локални избори треба да се одрже 2018. године, а како се пећиначки СНС припрема за те изборе и шта очекује од њих питали смо повереника пећиначког одбора Српске напредне странке, угледног сремског привредника Милорада Пантића.

     „Још увек не размишљамо о локалним изборима. Сматрам да се политичком кампањом треба бавити само када се избори распишу, а да у међувремену треба радити на решавању нагомиланих проблема грађана наше општине, које су нам у наследство оставили наши претходници из Демократске странке. Општинско руководство се бори са наслеђеним дуговањима, са бројним инфраструктурним недостацима, са неразвијеним комуналним делатностима, корупцијом и многим другим проблемима које смо затекли када смо преузели одговорност за функционисање пећиначке општине. На Српској напредној странци, као најбројнијој политичкој опцији у нашој општини која има апсолутну већину у Скупштини општине, је да општинском руководству обезбеди политичку стабилност неопходну за решавање ових проблема. Не треба бринути о рејтингу, већ решавати проблеме и омогућити нашим грађанима да боље живе. Када имате резултате имате и поверење суграђана. Најбољи доказ за то су недавни избори за савете месних заједница у четири насеља наше општине. Бирало се укупно 28 чланова савета и свих 28 новоизабраних чланова су били кандидати Српске напредне странке“ – одговара први човек пећиначких напредњака.

     Апсолутну већину у локалном парламенту имате од 2014. године. Колико је, по вашој оцени, локална самоуправа од тада били успешна у решавању проблема у локалу?

     „Не онолико колико бих ја желео, али сматрам да су резултати више него видљиви и да је општина Пећинци данас боља од оне коју смо затекли када смо преузели власт. Локална самоуправа у Пећинцима, коју води СНС, успешно је реализовала неколико капиталних инвестиција уз подршку Владе Републике Србије, извела је бројне мање инфраструктурне радове у свим насељима, а значајно је унапредила комуналне делатности. Наше Јавно комунално предузеће „Сава“ ове године је једино јавно предузеће у Срему које је добило годишњу награду Сремске привредне коморе за пословне резултате. Обезбедили смо максималну политичку подршку општинском руководству да се ухвати у коштац са корупцијом коју смо затекли у Општини. Навешћу само најсвежији пример: Општински прваобранилац је у јуну ове године поднео тужбу надлежном суду у којој се тражи повраћај 12 хектара земљишта у Шимановцима, чија се вредност процењује на два и по милиона евра, а које је 2005. године Скупштина општине Пећинци дала на коришћење Фондацији Селак за изградњу универзитетског центра у Шимановцима. Универзитетски центар никада није изграђен, а Општина Пећинци ипак није тражила да се земљиште врати у јавну својину, већ је препустила Фондацији Селак да слободно располаже земљиштем. То је само један од примера како се Демократска странка током дванаестогодишње владавине односила према јавној својини. Последице таквог понашања ми данас морамо да отклањамо и то нам узима део енергије коју бисмо могли да усмеримо у развој локалне заједнице, али и то је део посла којег смо се прихватили када смо се кандидовали” – каже Пантић.

     Рекли сте да се СНС у Пећинцима још увек не припрема за локалне изборе 2018. године. Да ли то значи да је обим страначких активности сада смањен у односу на период пред изборе?

     “Заправо не, само се не бавимо политиком ради политике, јер сматрамо да бављење политиком не сме да буде само себи циљ. Наше активности су тренутно усмерене на то да будемо од користи локалној заједници, јер сматрамо да као најбројнија организација у општини, са развијеном страначком инфраструктуром и великим бројем активиста, можемо много да допринесемо бољитку на локалу. Наши активисти су од пролетос реализовали бројне акције уређења јавних површина у свим насељима наше општине, постављали су клупе у парковима, помагали у уређењу дворишта вртића, чистили путне појасеве од смећа, садили саднице дрвећа… Када су вандали почупали тек посађено цвеће у дворишту вртића у Прхову, наши активисти су се већ наредног дана организовали и поново засадили цвеће. Укључујемо се и у бројне хуманитарне акције. Учествовали смо у акцији “Чеп за хендикеп” у којој се продајом прикупљених чепова од пластичне амбалаже обезбеђује новац за куповину инвалидских колица за параплегичаре. Наши активисти су у периоду од Божића до православне Нове године поделили стотинак новогодишњих пакетића деци из породица слабијег материјалног стања, јер смо желели да и та деца осете радост празника. Када је Институт за трансфузију крви објавио да су залихе крви минималне одлучили смо да организовано дамо крв. Првобитна идеја је била да крв пре свега дају страначки функционери и општински функционери из редова наше странке, али је одзив чланства био такав да смо на крају морали да организујемо три узастопне акције, због чега сам јако поносан на наше чланове.”

     У протеклом периоду сте често наглашавали подршку коју имате од републичке владе и недостатак подршке од покрајинске владе. Шта од Покрајине очекујете сада када је нову Владу АП Војводине формирала СНС?

     “Сигуран сам да ће сарадња у наредном периоду бити много боља, јер је нови премијер Војводине господин Игор Мировић искусан човек, који ће знати да препозна потребе локалних заједница у Војводини и да подржи квалитетне пројекте који долазе из локалних самоуправа и стога сам убеђен да ћемо у наредном периоду и од покрајинске владе добијати подршку какву нам већ пружа Влада Републике Србије.”

     Како ће се, по Вама, избор господина Бранислава Недимовића за министра пољопривреде одразити на стање у пољопривреди?

     “Сматрам да ће избором господина Бранислава Недимовића за министра пољопривреде наши пољопривредни произвођачи добити већу подршку у решавању својих проблема, јер је господин Недимовић као Сремац добро упознат са проблемима који тиште наше пољопривреднике.”

     Коју опозициону странку у општини Пећинци видите као највећег политичког конкурента Српској напредној странци?

     “Подршка Српској напредној странци у општини Пећинци непрекидно расте већ неколико година, јер грађани препознају труд који улажемо у развој наше општине и награђују га све већом подршком, тако да једини конкурент, како у општини Пећинци тако и у целој Србији, можемо бити сами себи, уколико заборавимо зашто смо изабрани и скренемо са реформског пута који је зацртао председник наше странке Александар Вучић” – закључује Милорад Пантић.