Вести

У нову школу са бесплатним уџбеницима и поклон пакетима

    Основце од првог до петог разреда у свим школама на територији пећиначке општине су дочекали бесплатни уџбеници, а локална самоуправа је ове школске године купила уџбенике за 1.164 деце. Као и претходних година, сви прваци су од Општине на поклон добили ранчеве са школским прибором.

    Првог дана нове школске године 64 деце из Брестача ушло је у нови објекат основне школе и предшколске установе. Комплетна реконструкција објекта је заједнички подухват Министарства државне управе и локалне самоуправе и Општине Пећинци, а укупна вредност инвестиције је 50 милиона динара.

    Обновљени објекат су свечано отворили председник општине Пећинци Синиша Ђокић, директорка Основне школе „Слободан Бајић Паја“ Пећинци Милијана Срдић, директорка Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени“ Пећинци Анита Волчевски и председник Савета месне заједнице Брестач Бранислав Ковачевић.

    Председник Ђокић је у свом обраћању окупљеним ученицима и родитељима истакао да је општинско руководство као један од кључних циљева себи поставило унапређење образовног система у нашој општини.

    „У претходном периоду већ су комплетно реконструисане основне школе у Карловчићу и Купинову, а у Шимановцима је изграђен потпуно нови, савремени објекат вртића. Нешто раније изграђено је и потпуно ново крило средње школе у Пећинцима, у којем данас наши средњошколци имају прилику да уче у најсавременијим кабинетима, какви не постоје ни у већим срединама од наше. Адаптацијом неискоришћеног простора обезбедили смо и нови вртић за децу у Огару. До сада је близу милијарду динара уложено у школе и вртиће. Трудимо се да не запоставимо ни један сегмент образовања. Данас отварамо школу у Брестачу, а ускоро почињемо са реконструкцијом школе у Пећинцима. У плановима локалне самоуправе је и реконструкција школе у Попинцима“ – рекао је Ђокић.

    Он је нагласио да је у свим насељима, у којима су реконструисане школе, нов простор добила и Предшколска установа.

    „Пред нама је и реконструкција вртића у Пећинцима, као и реконструкција и доградња вртића у Обрежу. Ове две капиталне инвестиције ће означити коначно крај листе чекања за уписе у вртић и омогућити свим родитељима, који то желе, да своје дете упишу у предшколску установу. Ми смо општина која је међу првима у Србији по индустријском развоју и наставићемо да улажемо у школе и вртиће, док и у развоју образовања не будемо међу првима у Србији, и док деца у свих 15 наших насеља не буду имала једнако добре услове за учење, какве имају њихови вршњаци у већим срединама. Овако велика улагања у образовање не би била могућа без свесрдне подршке председника Републике Србије господина Александра Вучића, Владе Републике Србије и Покрајинске владе, који већ годинама показују велико разумевање за потребе наших грађана и наше деце, и ја сам убеђен да та подршка неће изостати ни у будућности“ – поручио је председник Ђокић и позвао децу да нови објекат максимално искористе да стекну знање које ће им у будућности бити темељ успеха у животу.

    Основце од првог до петог разреда у свим школама на територији пећиначке општине су дочекали бесплатни уџбеници, а локална самоуправа је ове школске године купила уџбенике за 1.164 деце. Као и претходних година, сви прваци су од Општине на поклон добили ранчеве са школским прибором.

    Милијана Срдић је изјавила да ће се, захваљујући темељним радовима на крову, фасади, електричним и грејним инсталацијама и увођењу система дојаве од пожара, наша деца образовати и васпитавати у модерној школи, уређеној по свим савременим стандардима.

    „Свака учионица је опремљена новим намештајем, поседује интерактивну таблу, пројектор и лап топ, а фискултурна сала обогаћена је новом опремом за наставу физичког васпитања. Ово нам даје потпуни комфор да радимо са децом на њиховој едукацији, али и велику одговорност да школу чувамо, да служи још многим генерацијама које тек долазе. Радићемо и даље на њеном опремању и осавремењавању и трудити се да постижемо јож боље резултате у учењу, спорту и ваннаставним активностима“ – казала је Срдић.

    Анита Волчевски је оценила да је реконструкцијом школе и просторија за боравак најмлађих обезбеђена подстицајнија и инспиративнија средина, у којој ће деца са својим васпитачима и родитељима стицати нова знања, искуства и вештине, а све у духу нових основа.

    „За све нас је ово радостан дан, а посебно за малишане који су добили боље услове за срећније одрастање“ – изјавила је Волчевски.

    Након свечаног отварања и обиласка нове школе, у фискултурној сали је за све ученике и родитеље уприличено послужење.

Извор: www.pecinci.org